Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
hitelmax

A legnépszerűbb megtakarítások

hitelmax · 5 hónapja

Érdemes egy kis biztonsági tartalékot képezni. De melyek a legnépszerűbb megtakarítások? Számos olyan megtakarítási forma létezik, mely kis összegű, rendszeres megtakarítást is lehetővé tesz. Hazánkra jellemző, hogy alacsony kockázatú megtakarításokban gondolkodik a lakosság, így ezek a legnépszerűbb megtakarítási formák. Azt azért fontos tudni, hogy az alacsony kockázat hozama is alacsony. https://hitelmax.hu/nem-art-ha-van-egy-kis-vesztartaleka?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG A legnépszerűbb megtakarítások

  • Egészség- és önsegélyező pénztári számla: Ha ezt a megtakarítási formát választja felkészülhet az egészségügyi kiadásaira, és egy egyéb pénzügyi segítségre. A befizetései 20%-át visszakaphatja a személyi jövedelemadóból, ezzel biztosítva a hozamot. A számlán rendelkezésre álló összeg 2 évre is leköthető, és a lekötés összegének a 10%-át szintén vissza lehet igényelni az SZJA-ból, ahogy az egészségügyi prevenciós szolgáltatások igénybevétele után a felhasznált összeg 10%-át szintén megkaphatja. Maximum évi 150 ezer forintra tarthat igényt, amelyről az éves adóbevallásban kell rendelkezni.
  • Nyugdíjcélú megtakarítás: Hogy nyugdíjas éveit anyagilag biztosítsa, választhat egy nyugdíjcélú megtakarítást is. Háromféle nyugdíjcélú megtakarítás létezik jelenleg hazánkban: önkéntes nyugdíjpénztári számlára, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás. A befizetések után 20%-ot igényelhet vissza az SZJA-ból. Az önkéntes nyugdíjpénztári számla esetében ez az egészség- és önsegélyező pénztári visszaigényléssel együtt legfeljebb évi 150 ezer forint lehet. A nyugdíj-előtakarékossági számlára vonatkozóan maximum évi 100 ezer forint, míg nyugdíjbiztosításnál évi 130 ezer forint lehet.
  • Takarékszámla: Más néven megtakarítási számla. Ez egy bankbetét jellegű megoldás, ahol pénze jobban kamatozik, mintha a folyószámlán tartaná. Nem egy összegben kell lekötnie megtakarítását, hanem folyamatosan utalhat, vezetheti át a megtakarított összeget. A megtakarítási számlák vezetése általában ingyenes, viszont az utalások, átvezetésekért fizetni kell. A megtakarítási számlák kamatszintje most alacsony, mivel a jegybanki alapkamat is alacsony.
  • Banki megtakarításs – rendszeres megtakarítási program: A hitelintézetek lehetőséget adnak a rendszeres megtakarítási program (RMP) keretében havi megtakarítást kezdeményezni. Havonta egy bizonyos összeget egy adott értékpapírba, jellemzően befektetési alapba fektetnek. A befektetési alapok megvásárlására előre felhatalmazza az ügyfél a bénzintézetet, mely alapján az intézmény havi rendszerességgel megvásárolja az adott összegből megvásárolható mennyiséget.
  • Lakossági állampapírok vásárlása: A lakossági állampapírok megvétele is megoldás lehet. A Magyar Államkincstárnál a számlavezetés ingyenes, így ez egy kiváló lehetőség a megtakarításai gyarapítására. 2019. január 2-től a Magyar Államkincstár eltörölte a pénz saját bankszámlára történő kiutalásának költségét. A 2024/I sorozatú prémium magyar állampapír jelenleg évi 4,1% kamatot fizet, a 2019. február 21-én lévő fordulónap után ez évi 4,5%-ra változik. Az adott évben az előző évi infláció adja a kamatbázist, mely felett a papír 1,7 százalékpont kamatprémiumot fizet.

https://hitelmax.hu/eltorlik-az-allampapirok-kamatadojat?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
hitelmax
Tákékozódjon oldalunkon a további részletekről., www.hitelmax.hu