Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
hitelmax

Mikor nem kell illetéket fizetni ingatlanvásárlás esetén?

hitelmax · 1 éve

Az elmúlt években 20-40% közeli ingatlan árnövekedés volt megfigyelhető, főleg Budapesten és vonzáskörzetében. A lakásvásárlókat motiválhatja az alacsony lakáshitel kamat, ami soha nem volt még ilyen alacsony, mint napjainkban. https://hitelmax.hu/ket-ev-alatt-ketszeresere-nottek-a-lakasok-arai?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG Ha ingatlant vásárol, és ahhoz hitelre is szüksége van, nem csak a lakás árával kell kalkulálni. A lakás vételárán kívül még jó pár 100 ezer forintra szüksége lehet. Egyéb költségek, amik felmerülhetnek: értékbecslési díj, közjegyzői díj, számlanyitási díj, utalási költség, stb., illetve az egyik legmagasabb összeg, ami ilyenkor keletkezik, az az illeték díja. A szabályozás értelmében az ingatlan vételárának 4%-a az illetékfizetési kötelezettség. A 2018-as év néhány változást hozott a szabályozásban. https://hitelmax.hu/hogyan-alakulnak-az-illetekszabalyok-2018-ban?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG Ha legfeljebb 3 évvel korábban adott el ingatlant, akkor az újonnan vásárolt ingatlan és a régi ingatlan vételárának különbözete jelenti az illeték alapját (ún. cserét pótló vétel). Ha több ingatlan került eladásra, akkor a legkedvezőbb illetékalapot eredményező értékesítés választható ki. Az ingatlan megvásárlása után 30 napon belül be kell jelenteni a vagyonszerzést, mert különben mulasztási bírságot szabnak ki. Mikor mentesülhet az illeték megfizetése alól?

  • Mentesülhet az illeték megfizetése alól, ha az eladott lakás értéke magasabb, mint a megvásárolt lakás értéke.
  • Ha a megvásárolt ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot, és a vásárló 35 év alatti, valamint első lakását vásárolja, 50% illeték kedvezményt kaphat.
  • A vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás megvásárlása esetén nem kell illetéket fizetni.
  • A Családi Otthonteremtési Kedvezmény keretében igényelt támogatás levonható az illetékalapból.
https://hitelmax.hu/lakashitel-felvetelenek-menete?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG

Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
hitelmax
Tákékozódjon oldalunkon a további részletekről., www.hitelmax.hu