Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
hitelmax

Milliókat spórolhat gyermekének!

hitelmax · 1 éve

Szülőként nem árt idejében gondolkodni, és minél előbb elkezdeni a gyermek számára gyűjtögetni a pénzt, hogy mire felnő, a nagybetűs életet anyagi biztonsággal tudja elkezdeni. Minél előbb elkezdi gyermekei számára a megtakarítást, annál nagyobb összegre tehet szert. Gondolja végig, miben szeretné anyagilag támogatni gyermekét leginkább, például tanulmányaiban, otthonteremtésben, családalapításban, stb. Érdemes szem előtt tartani a megtakarítási cél, és annak megfelelően megtakarítási formát választani. Hazánkban a legkeresettebb megtakarítási forma, amit egészen pici kortól el lehet kezdeni a Babakötvény. Ha rendszeresen történik a befizetés, gyermekének egészen csinos kis összeg gyűlhet össze 18 éves korára. https://hitelmax.hu/milyen-megtakaritast-erdemes-valasztani-gyermekeinek?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG A Babakötvény hallatán, valójában két csoportba sorolható dologról van szó:

 • Életkezdési támogatás és Start-számla
 • Start-értékpapírszámla és Babakötvény
https://hitelmax.hu/gyermekeinek-is-jar-30-szazalek-allami-tamogatas?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG Életkezdési támogatás és Start-számla A 2005. december 31-e után született gyermekeknek jár a Start számla a Magyar Államkincstárnál, amin életkezdési támogatásként 42 500 forintot helyeznek el. Ez egy egyszeri fix támogatási összeg, melyet minden magyar állampolgárságú és magyar lakcímmel rendelkező újszülött automatikusan megkap. Az összeget a gyermek a 18. életévének betöltését követően veheti fel, amivel felnőttkori életkezdését támogatja az állam. Start-értékpapírszámla és Babakötvény A Start-számlára érkezett 42 500 forint tovább növelhető, úgy, hogy kiegészítéseként nyitni kell egy Kincstári Start-értékpapírszámlát. Ez egy önálló befizetésen alapuló, teljesen különálló gyermek megtakarítási számla, amire a gyermek közeli hozzátartozói fizethetnek be pénzt. Ez az összeg a Babakötvénybe kerül befektetésre. Vagyis, a Babakötvény az az értékpapír, amit a számlára érkező befizetésekből vásárol. Minden befizetés automatikusan a Babakötvénybe kerül befektetésre, más értékpapír nem választható. A Babakötvény az infláció feletti 3%-kal kamatozik tovább, valamint állami támogatásként a befizetések 10%-át pluszban jóváírják a számlán. Ez maximum évi 6 ezer forint lehet. Ennél több pénzt is be lehet fizetni, de akkor is csak 6 ezer forint támogatás jár. https://hitelmax.hu/ingatlant-vasarol-a-kovetkezo-allami-kedvezmenyeket-veheti-igenybe-hozza?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG Megnyitása A Babakötvényt a gyermek közeli hozzátartozója tudja megnyitni, ami a Magyar Államkincstár fiókhálózatában kapható. Szükséges dokumentumok:
 • személyigazolvány
 • lakcímkártya
 • adókártya
 • 2005. december 31-e után született gyermekek esetében lakcímkártya
Költségei A Babakötvénynek (Start-értékpapírszámla) nincs költsége. Sem nyitása, sem üzemeltetése nem jár költséggel. Hogy lehet ez? A Babakötvénnyel kizárólag magyar állampapír vásárolható, így az állam minél több állampapírt ad el, annál több tőkét szerezhet. Fizetése A számlát bármelyik rokon fizetheti, viszont azt fontos tudnia, hogy céges számláról nem fogadnak el jóváírást. Hogyan kaphatja meg a gyermek a megtakarított összeget? A Babakötvényben levő összeghez a befizető nem férhet hozzá, csak a gyermek rendelkezik vele. Ha a gyermek betölti a 18. életévét, és igazolja magyar állampolgárságát, egy összegben hozzájuthat a megtakarításhoz. Ha a gyermek betölti a 18. életévét, de nincs szüksége azonnal a megtakarításra továbbra is tarthatja pénzét a Kincstárnál, némi változtatással. Ezek a következők:
 • eladhatóvá válik a papír
 • a számlára már nem lehet tovább befizetni
 • az ezután keletkező nyereség már adózik
Mire használhatja fel a gyermek a pénzt? A Babakötvény felhasználása korlátozott. A 18. életévét betöltött gyermek nem költheti el bármire, felhasználását egy nyilatkozatban rögzíteni kell. Az adóhivatal a jogos felhasználást bármikor ellenőrizheti.

Felhasználási céljai:
 • tanulmányok
 • lakhatás
 • pályakezdés
 • gyermekvállalás feltételeinek megteremtése
 • jogszabályban meghatározott más cél
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
hitelmax
Tákékozódjon oldalunkon a további részletekről., www.hitelmax.hu