Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
hitelmax

Milyen alapvető különbségek vannak a bankkártya és a hitelkártya között?

hitelmax · 2 éve

Sokan nem tudják milyen alapvető különbségek vannak a bankkártya és a hitelkártya között. Melyiket éri meg jobban használni, a mindennapi életünket melyik könnyíti meg jobban, és esetleg melyik lehet ráfizetéses, vagy esetleg nyereséges. Bankkártya Mi a bankkártya? A bankkártya a 90-es években kezdett elterjedni, ami a számítástechnika fejlődéséhez kapcsolható. Bankkártyát a bank adhat a nála számlát vezető ügyfelei részére. A bankkártya egy készpénzfizetést helyettesítő eszköz. Mi a kártya fedezete, kinek a tulajdona? A kártya fedezete, a rajta levő pénzösszeg. Vagyis ha elfogy róla a pénz, tovább nem tudja vásárlásra, fizetésre használni. A bankkártya mindig a kibocsátó bank tulajdona, a használatára jogosult pedig a kártya birtokosa. Milyen adatok kapcsolódnak a bankkártyához?

 • tulajdonos személyes adatai
 • titkos PIN-kód
Ezek az adatok nagyon fontosak, mert a kártya használatakor ezekkel az adatokkal tudják beazonosítani a kártya tulajdonosát. Mire lehet használni a bankkártyát? A bankkártya nagyon sok mindenre használható, nagyban megkönnyíti mindennapjait. Lehet vele vásárolni, személyesen, és online is; készpénzt felvenni; illetve egyéb ügyek intézésére is alkalmas. Használatával rengeteg időt takaríthat meg, főleg, ha online ügyintézésre használja. Megspórolhatja az ügyintézés helyszínére való utazási időt, illetve elkerülheti a sok sorban állást. https://hitelmax.hu/miert-fontos-hogy-bankkartyajan-napi-limitet-allitson-be Hitelkártya Mi a hitelkártya? A hitelkártya egy speciális bankkártya, amellyel a bank pénzét használja, nem a sajátját, mint a bankkártya esetében. Mekkora lehet a hitelkeret? A hitelkeretet a nettó kereset 2-3-szorosa lehet, de ezt minden esetben a hitelintézet állapítja meg. A bank pénzét a türelmi időszak végéig, azaz 45 napig, kamatmentesen használhatja. Milyen kedvezmények járnak a hitelkártyához? A hitelkártyához nagyon sok kedvezmény társulhat, de a legalapvetőbb kedvezmény, amely általában minden hitelkártyához jár, az a vásárlások végösszegéből levonásra kerülő 1-2, vagy akár több százalék kedvezmény. De természetesen ezek a kedvezmények csak akkor járnak, ha betartja a hitelkártyához kapcsolódó hármas szabályt! Mi a hármas szabály?
 • mindig időben kell visszafizetni a tartozását
 • nem szabad túllépni a hitelkeretet
 • csak vásárlásra használja a kártyát
Mik az alapvető különbségek a két kártya között? Bankkártya
 • bankszámlához kapcsolódik
 • fedezete a számlán lévő pénzösszeg (a számla egyenlege)
 • alkalmas vásárlásra, készpénz felvételre, egyéb ügyintézésre
Hitelkártya
 • nem szükséges hozzá külön bankszámla
 • a bank által rendelkezésére bocsátott hitelkeretet használja
 • nem kell pénzt elhelyezni a bankszámláján használatához
 • a hitelkártyát a hitelkeret erejéig tudja használni
https://hitelmax.hu/mire-jo-hitelkartya-hogyan-mukodik Melyikkel járhat jobban? Ezt mindenki csak maga tudja eldönteni. Fontos, hogy végiggondolja pénzhasználati szokásait. Ha elegendő a havonta rendelkezésére álló összeg, vagy esetleg úgy érzi, hogy a hitelkártya használati szabályait nem tudná pontosan betartani, akkor érdemes inkább a sima bankkártyát választania. Ha viszont a havonta rendelkezésére álló pénzösszeg nem elég kiadásai fedezésére, és hó végéig jól jönne egy kis anyagi segítség, vagy egy estleges váratlan kiadás esetére szeretné bebiztosítani magát, akkor érdemes elgondolkodnia a hitelkártyán. Azt azonban ne felejtse el, ha elköltötte a rendelkezésére álló hitelkeretet, azt mindig időben vissza kell fizetni. Csak abban az esetben érdemes hitelkártyát választani, ha azt jól tudja használni, vagyis a hármas szabály betartása nagyon fontos, mert különben a hitelkártya csak ráfizetés lesz. Ha Ön úgy érzi, hogy ezeket a szabályokat be tudja tartani, csak akkor éri meg a hitelkártyát választani.

Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
hitelmax
Tákékozódjon oldalunkon a további részletekről., www.hitelmax.hu