Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó
Bejelentkezés
hitelmax

Változik a JTM szabály júniustól!

hitelmax · 3 hónapja

Július 1-től változik a JTM (Jövedelemarányos Törlesztési Mutató) korlát. A JTM alapja minden esetben az igazolt havi nettó jövedelem. A 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelet a jövedelemarányos törlesztőrészlet és a hitelfedezeti arányok szabályozásáról szól, ami alól egyetlen hitelt közvetítő és folyósító szervezet sem térhet ki. Az adósságfék szabály százalékosan meghatározza, hogy a jövedelem mekkora része fordítható legfeljebb hiteltörlesztésre. https://hitelmax.hu/jovedelem-hany-szazaleka-terhelheto-hitellel?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG Változik a JTM korlát július 1-től! A JTM mutató függ:

  • a hitel típusától (hogy személyi kölcsönről vagy jelzáloghitelről van-e szó)
  • a kamatperiódus hosszától (5 évnél rövidebb, legalább 5 éves vagy legalább 10 éves)
  • a hiteligénylő havi jövedelme eléri-e vagy sem a nettó 400 ezer Ft-ot.
https://hitelmax.hu/mekkora-az-idealis-torleszto-egy-lakashitelnel?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG Jelenlegi JTM szabály
  • Fedezetlen személyi kölcsön esetében: Amennyiben a hitelfelvevők igazolt havi nettó jövedelme 400.000 Ft alatt van, akkor az esetlegesen már meglévő és az új hitel együttes törlesztőrészlete nem lehet több az igazolt jövedelem 50%-ánál, 400.000 Ft-ot meghaladó jövedelem esetén pedig a 60%-ánál. A jövedelmek és az adósságterhek több adóstárs esetében összevontan kezelendők.
  • Jelzáloghitel esetében: A törlesztőrészlet nem lehet magasabb a havi nettó bér 25%-ánál, 400 ezer forintos jövedelem alatt, afölötti jövedelem esetén pedig 30% a korlát. A fix törlesztőrészletet öt és tíz év közötti ideig biztosító lakáshiteleknél pedig 35, illetve 40% a limit. Az 50 és 60%-os limit csak a minimum tíz évig vagy a futamidő végéig fix törlesztőrészletű lakáshitelekre vonatkozik.
https://hitelmax.hu/hogyan-kaphat-kedvezobb-hitelt-alacsonyabb-jovedelemmel?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG Változás július 1-től:

2019. július 1-től a rendelet 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer forint helyett a törlesztőrészlet korlátait. A törvény változása után ugyanakkora hitelösszeghez, valamint az ahhoz tartozó törlesztőhöz magasabb havi jövedelmet kell majd igazolni a bank felé. Akinek a jövedelme nem bírja el a kiszámolt havi törlesztőt, az vagy kevesebb hitelt vesz fel, vagy hosszabb futamidővel veszi fel a kölcsönt, hiszen úgy a havi törlesztő kevesebb lesz.

https://hitelmax.hu/alacsony-torlesztoreszlet-hatranya?utm_source=LZuuTJ&utm_campaign=BLOG
Megjegyzést csak bejelentkezett blogolok tagok írhatnak!
Jeletkezz be a blogodban, vagy készíts te is egy blogot a blogolok.hu-n!
hitelmax
Tákékozódjon oldalunkon a további részletekről., www.hitelmax.hu